Svetové recepty |3. Február 2013 22:56

Zemiakové pirohy

Zemiakové pirohy tradičný slovenský pokrm, na ktorom si pochutíte. Je to veľmi jednoduchý recept. Pirohy sa daj[ pripraviť na mnoho spôsobov a to každému podľa chuti. Základom je cesto a plnka. Sladké alebo slané s rôznymi prílohami a plnkami. Tradičným receptom zo severu Slovenska sú zemiakové pirohy so slaninkou.

Na pirohy potrebujeme

1 kg zemiakov
250 g hrubej múky
1 vajce
soľ
vodu
slaninku

Plnka pre pirohy

250 g zemiakov
1 cibuľa
slaninka
petržlenová vnať naposypanie

Zemiakové pirohy

Príprava jedla

Vslanej vode uvarené teplé zemiaky pretrieme cez sitko a zamiesime do nich múku. Necháme vychladnúť apotom primiesime trochu soli avajce. Cesto rozvaľkáme napomúčenej drevenej table,
napolovici urobíme kôpky zo zemiakovej plnky, prikryjeme druhou polovicou cesta, okolo kôpok popritláčame prstami apokrájame naštvorce, ktoré vyvaríme vo vriacej vode asi dve minúty. Vyberieme
namisu, polejeme rozškvarenou slaninkou aposypeme posekanou petržlenovou vňaťou.

Príprava plnky

Teplé uvarené zemiaky (varíme spolu so zemiakmi nacesto) popučíme, ochutíme cibuľkou upraženou na slaninke, podla chuti osolíme adobre premiešame. Príjemnú prípravu tohto skvelého slovenského receptu a dobrú chuť vám prajeme.

 Zdroj: Tradičné receptárium regiónov ŽSK

Pridaj komentár


*


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/home/kc004400/tmp) in Unknown on line 0