Poznáte tieto štyri druhy medu zo zahraničia?

Med je zložkou potravy človeka, ktorá je dobre známa po celom svete. Slovensko patrí ku krajinám, ktoré má bohatú históriu včelárstva a tak tu med nechýba takmer v žiadnej domácnosti. A aj keď na naše domáce medy nedáme dopustiť, vo svete existuje množstvo druhov medu, ktoré stoja za vyskúšanie. Toto sú niektoré z nich.

Med z akácie z Číny a eukalyptový z Argentíny

Začneme medom z akácie, ktorý sa vyrába hlavne v Číne. Je len jemne žltkastý, skoro bezfarebný. Má výraznú chuť aj vôňu, z ktorej priam cítiť akáciu. Ako jeden z mála druhov medu zostáva dlho tekutý a nemá tak tendenciu pomerne rýchlo kryštalizovať.

Eukalyptový med, to je presný opak. Aspoň, čo sa farebnosti týka. Je totižto charakteristický svojou tmavooranžovou farbou. Chuťovo je sladký a má intenzívnu arómu. Dalo by sa povedať, že ide o chuť exotiky, keďže sa produkuje na včelích farmách nachádzajúcich sa v subtropických a tropických oblastiach. Známy je hlavne eukalyptový med z Argentíny.

Manuka od protinožcov a ďatelinový med z Kanady

Ďalším druhom, ktorý si spomenieme, je manuka med. Či už z Austrálie, alebo z Nového Zélandu, vyznačuje sa hlavne vysokou mierou stabilnej antibakteriálnej aktivity. Tieto jeho liečivé vlastnosti vyplývajú z výskytu organickej zlúčeniny MGO, ktorá sa vo veľkom množstve vyskytuje len v čistom manuka mede. Na trhu je množstvo manuka medov s rôznym obsahom MGO. Čím je obsah vyšší, tým sú jeho účinky silnejšie a taktiež sa mení aj jeho farba a intenzita chuti, ktorá je vo všeobecnosti prirodzene sladká.

Na záver spomenieme ešte ďatelinový med, ktorý je veľmi obľúbený v Kanade. Je červeno-bordovej farby a patrí medzi veľmi chutné medy. Na rozdiel od medu z akácie, ďatelinový med veľmi rýchlo (aj keď iba jemne) kryštalizuje.

Zdroj obrázka:

Autor: Liga Cerina / Shutterstock.com